KORAY KAYTANCI - GELECEK TASAVVURU

Toplumların geleceğini, toplumları oluşturan bireylerin, birey olma yolunda ilerleyen gençlerin gelecek tasavvurları şekillendirir. Yetişkinlerin gelecek hayalleri gençlerin hayallerinin şekillenmesinde şüphesiz önemli bir unsurdur…

Her ikisi de tertemiz ve başarılı olan, gelecek vaat eden, farklı zamanlarda rastgele konuştuğum iki öğrencimden bahsetmek istiyorum. Bu öğrencilerimden biriyle, geçen aylarda muhabbet ederken gelecek hayalini ‘Ben Hukuk okumak, savcı olmak istiyorum hocam’ diyerek, niçin bu isteğe sahip olduğunu, haksızlıklarla mücadele etmek ve haksızlığa uğrayan insanların yanında olmak istediğini belirttiği cümleleriyle temellendirdi… Geçen haftalarda ise diğer öğrencimle muhabbet ederken, gelecekte X markalı spor otomobile sahip olmayı arzuladığını, bunu gerçekten çok istediğini belirtti, sormama rağmen niçin bu isteğe sahip olduğuyla ilgili maalesef bir temellendirme yapmadan…

Çocuk ailenin vitrinidir denilir… Özellikle de ilköğretim çağında ailenin hayata karşı paradigması neyse ‘genellikle’ çocuğa da bu yansır. Bu etki, ilköğretim kadar yoğun olmasa da ortaöğretim ve sonrası için de geçerlidir. Dolayısıyla konuştuğum öğrencilerimin farklı bakış açılarıyla hayata yaklaşmalarında ailelerin etkisi oldukça önemlidir.

Hukuk okumayı insanlara yararlı olabilmek için isteyen öğrenciyle, lüks otomobile sahip olmayı kendisi çok farkında olmasa da ‘o otomobilin içindeyken çevredekilerin kendisiyle ilgili hissedeceğini düşündüğü algıdan dolayı’ isteyen öğrenci arasındaki farkı ortaya çıkaran şeyler aile, çevre, medya ve okulla ilgilidir.

Gelecek hayalleri gerçekten güçlü, amaç ve araç ayrımını yapabilen bireyleri yetiştirmek için üzerinde hassasiyetle durulması gereken başlıklar, veli eğitimleri, çevre ve medya bilincinin (eleştirel medya okuryazarlığının) öğrenciye kazandırılmasıdır. Bunlar yapılamadığı taktirde iyi niyetle ‘evladım sen de okur da çok para kazanırsan bu arabaya sahip olabilirsin’ diyen ‘veliler’ ve karizma, gösteriş budalalığını hayatta amaç edinmeleri için gençlerin zihinlerini sürekli zehirleyen ‘medya’; farkında olsalar da olmasalar da eğitimle olan savaşlarını maalesef kazanmış olacaklardır…

Yorumlar

  1. Bahsedilen meselenin altını doldurabilen ve güncelliğini her zaman koruyabilecek bir yazı olmuş hocam. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. AMAÇ ,ARAÇ ve ÇEVRE bence de çok önemliler. Bunları bizlere bahsettiğiniz için teşekkürler.Elinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır. Teşekkür ederiz.

Müfîd Ne Demektir?

İfâde eden, meramı güzel anlatan. Mânalı, mânidâr. Faydalı, faydayı mucib olan. Mütâlâsından istifade olunan.